Op deze site vind je binnenkort alle informatie die hoort bij het boek ‘Hoop, een kompas in turbulente tijden’. Nog even geduld want ik heb er nog een beetje werk aan…

Je kan er in elk geval alle links die in het boek zijn opgenomen vinden, en ook de bronnen die ik gebruikt hebt.

Binnenkort komt er nog meer info over de workshop en lezingen rond het boek.

De links uit het boek

De Nederlandse en Belgische site voor preppers. Maar veel interessanter is de grote hoeveelheid info op ‘t-Over-leven van Hugo Tresinie. Wie drie miljoen dollar op overschot heeft kan alle rampen overleven dank zij survivalcondo.com. Wellicht makkelijker is je aansluiten bij het Vamilie netwerk. Je eigen composttoilet maken? Dat kan met de info die hier staat.

Over risico’s en risicoanalyses kan je veel lezen bij deze internationale organisatie. Over de specifieke risico’s voor de leefbaarheid van de planeet is dit rapport een aanrader: Future Earth Risks Perceptions Report 2020. Op de site nowandnext.com kan je bij de thinking tools een aantal bijzondere kaarten aanklikken. Probeer eens de Mega trends and technologies 2017-2050. Zo zie je duidelijk hoe complex de wereld is geworden. Een artikel waaruit zou moeten blijven dat onze beschaving nog tien jaar heeft.

Wie graag via burgelijke ongehoorzaamheid actie voert kan zich aansluiten bij Code-rood.be. Een lokale groep van Extiction Rebellion kan je hier vinden.

Een veel beter instrument dan het BBP: happyplanetindex.org. Het Oxfam artikel over de carbon-miljonairs.

Het artikel in De Standaard over het Finse dorp Lahti, waar de dokter je in het bos stuurt. Alle info en tips rond staan op gezond leven. Specifiek over veerkracht kan je hier meer lezen. Waarom je minder wassen best wel gezond is. Tandenpoetsen kan zonder tandpasta. Bij tandpijn (en geen tandarts) zijn dit tips.

Besparen op allerlei manieren kan je via Genoeg, lekkerlevenmetminder, en natuurlijk op bij het walhalla voor wie op zoek is naar bespaartips de Facebook-groep ‘Vrekken en Consuminderen’. Algemene milieutips zijn ook hier te vinden. Hoe je bank scoort kan je hier (BE) bekijken en hier (NL).

Het artikel over de impact van armoede op het mentaal welzijn. Instrumenten om je budget te plannen: budgetplanner en nibud.nl.

Interesante info over solidariteit en diversiteit

Inspiratie voor leuke buurtactiviteiten uit Nederland en België. Het artikel over het buurtnetwerk in Antwerpen.

Het verhaal van de Yakult meisjes.

Engelstalige info over hoe gemeenschappen op rampen reageren is te vinden bij Shareable.

Het artikel op de VRT rond klimaat en gezondheid. Hetzelfde in de Washington post.

Een Franstalige site over therapie in gemeenschappen.

Alles over actieve hoop in Vlaanderen en internationaal, en het verwante ‘work that reconnects‘. De methodiek van klimaatgesprekken in Nederland en Vlaanderen. Inzichten rond rouwen kan je vinden bij Goodgriefnetwerk en Inside Out.

Het Vlaamse afschakelplan voor water. De studie over de mogelijke impact van een waterbom in Vlaanderen. Het artikel in de Tijd waaruit blijkt dat je best niet in een kustappartement investeert. De risicokaart voor overstromingen in Nederland. De site met de meest actuele info over waterstanden en overstromingsriciso in Vlaanderen. De site van de Nederlandse overheid rond overstromingen. De Belgische overheidsite rond overstromingen. Heb je recht op een Vlaamse schadevergoeding na een ramp? Gentse tips rond vergroening, afkoeling en waterbeheersing.

Bereken hier je watervoetafdruk.

Hier staan de tools om uit te zoeken welke klimaatimpact in Vlaanderen mogelijk is. Het klimaatportaal van de Vlaamse overheid.

Het artikel in Mo* over de impact van hitte op sociale media. Het persbericht van Sciensano over de hittedoden in de zomer van 2022. Een artikel over hittedoden de voorbije decennia in België en Europa. Waarom airco niet echt de oplossing is, artikel op MaatschapWij. Tips tegen hitte en warmte.

Waarom Nederland minder last krijgt bij nucleaire ongevallen. Hier een artikel over het enige stukje in België dat buiten de nucleaire perimeters valt. Info over de jodiumpillen. Alle Belgische info over nucleaire risico’s. De Nederlandse richtlijnen bij een stralingsongeval. Een uitgebreide video over de gevolgen van een nucleair ongeluk.

Seveso bedrijven kan je terugvinden op Geopunt, klik op de rechterbalk bij ‘kaarten en plaatsen’ op ‘landbouw, visserij en economie’. Dan op ‘bedrijven’ en onderaan op het vakje ‘Terreinen van Seveso-inrichtingen in Vlaanderen. Wat je kan doen bij een ongeval bij zo’n bedrijf kan je hier vinden.

Hier kan je steeds de luchtkwaliteit in Vlaanderen en Nederland bekijken. Voor de bodemkwaliteit (en PFAF) kan je hier terecht voor Vlaanderen en hier voor Nederland.

Hoe hackers ook het hele elektriciteitsnetwerk kunnen platleggen. In welke schijf van het afschakelplan zit jij en wat zijn de gevolgen van het plan? Veel info over off-the-grid leven kan je vinden bij Green Evelien. Waarom je je huis niet kan verwarmen met theelichtjes en een bloempot. Bij zonnig weer zijn deze zonne-ovens heel effectief. Zonnelampjes en batterijen kan je bestellen via Waka-Waka en Little Sun. En hoe we uiteindelijk bruine stroom kunnen maken.

Hoe voedselbevoorrading in het gedrang kan komen door te veel technologie. Waar je terecht kan voor samentuinen en volkstuinen, en hoe je kan starten met windowfarming(kiemgroenten). En van de vele sites rond guerrillagardening. Heel veel tips over oogsten in de stad. De voedselbanken en hoe ze werken. Het eerste golfterrein dat nu voor landbouw gebruikt wordt.

Info over lokale deelsystemen in Vlaanderen en Nederland.

Hoe maak je een noodplan (BE), met een aparte site mijn noodplan. De Nederlandse versie van het noodpakket. De campagne op kinderen te waarschuwen voor de gevaren van vuur. Be -ready the game, de ongelofelijk coole game! Een lespakket voor noodsituaties.

De studie (ENG) die zegt dat we nu de minst fitte generatie kinderen ooit hebben. Een pleidooi voor meer buiten spelen. En nog eentje voor risicovol spelen.

Een prachtige film over ‘the wisdom of trauma‘. Ideeën voor een random act of kindness.

De top 10 van meest interessante landen gezien de klimaatverandering.

Het artikel in Knack over de fout lopende communicatie bij de watersramp in Wallonië. Het alertsysteem bij rampen in Nederland. Dit is het Belgische Be-Alert.

De negen leefregels uit Alle mensen deugen van Rutger Bregman.

Blog op WordPress.com.